Passagier in het vliegtuig

Plaatsing in lagere klasse

Heeft u een stoel in comfort class geboekt en wordt u in een lagere klasse geplaatst? Dan heeft u recht op een terugbetaling van een deel van uw ticket volgens Verordening 261/2004.

Terugbetaling van het ticket

Als u in een lagere klasse wordt geplaatst, bijvoorbeeld van businessclass naar economy class, heeft u volgens Verordening 261/2004 recht op terugbetaling van een deel van uw ticket. Dit dient de luchtvaartmaatschappij binnen zeven dagen te doen. U heeft recht op terugbetaling van het ticket als u binnen de EU vliegt, vanaf een land in de EU vliegt of naar de EU vliegt met een communautaire luchtvaartmaatschappij. Een communautaire luchtvaartmaatschappij is een luchtvaartmaatschappij die een vergunning heeft die is afgegeven door een lidstaat van de Europese Unie.

Hoogte van de terugbetaling bij plaatsing in lagere klasse

De hoogte van de terugbetaling is afhankelijk van de afstand van uw vlucht:

  • 30% van de ticketprijs voor alle vluchten van 1500 km of minder
  • 50% van de ticketprijs voor vluchten binnen de EU van meer dan 1500 km of vluchten van of naar de EU tussen 1500 en 3500 km
  • 75% van de ticketprijs voor alle vluchten van of naar de EU van meer dan 3500 km.

Wat is de ticketprijs bij meerdere vluchten?

Als u recht heeft op een gedeeltelijke terugbetaling van het ticket wordt er gekeken naar de vlucht waar u in een lagere klasse heeft gezeten. Dit geldt als u geen directe vlucht heeft geboekt naar uw eindbestemming. U heeft dan alleen recht op gedeeltelijke terugbetaling van de vlucht waarbij u in een lagere klasse heeft gezeten. Als de prijs van de individuele vlucht niet bekend is, wordt de vergoeding berekend aan de hand van de totaalprijs van alle geboekte vluchten en de afstand van de individuele vlucht.

Stel: u heeft een business class ticket geboekt die uit twee vluchten bestaat. U vliegt van Amsterdam via Londen naar New York met KLM. U heeft de gehele reis in een keer geboekt en de prijs van de losse vluchten is niet bekend. Bij de eerste vlucht wordt u in economy class geplaatst en in de volgende vlucht kunt u wel in business class zitten. U heeft in deze situatie recht op 30% van de ticketprijs van Amsterdam naar Londen, omdat uw vlucht van Amsterdam naar Londen onder de 1500 km is.